Softshell-haalari


Pitkälle on päästy siitä, kun viime elokuussa ompelin vauvalle ensimmäisiä pöksyjä. Jossain vaiheessa talven aikana aloin miettiä, että ehkä taidot jo riittäisivät välikausihaalarin ompeluun. 

Päädyin ostamaan Jujunan Softshell Collection -kaavapaketin, jossa oli kaavat kolmeen erilaiseen lasten haalariin. Työn alle otin mallin Spring Leaf koossa 104, jonka hihoja levensin muistaakseni parilla sentillä (vertasin kaavaa käytössä oleviin haalareihin), sillä lukemani perusteella mallissa oli kovin omituisen ohuet hihat. Softshell on Majapuulta ihanaa fleecevuoritettua siilikuosia, johon niin äiti kuin tytärkin ihastui ensinäkemältä. Polvi- ja peppupaikkojen Enstex on Kimmiltä kuten myös suurin osa muista tarvittavista tilpehööreistä Microtex-neuloista alkaen. Homma piti nimittäin aloittaa ihan googlaamalla, että miten sitä softshelliä oikein ommellaan.

Haalarin hidasta mutta varmaa edistymistä keittiön pöydän ääressä sai muu perhe arjessa seurata helmi-maaliskuussa muutaman viikon ajan, kun työ edistyi ohjelappusta tavaten suunnilleen tahtia lause per ilta. Ohje oli kyllä hyvä, eikä isompaa pään raapimista sitä seuratessa tarvittu. Yksityiskohtia ja uutta opeteltavaa oli sopivasti, mutta ei liikaa. Mm. sirkkarenkaiden ja anorakkineppareiden laittoon sai tässä tutustua. Heijastimet olivat oma lisäykseni, samoin ripustuskoukku puuttui alkuperäisestä ohjeesta. Haalari valmistuikin sopivasti maaliskuisiin kevätkeleihin.


Yksi ainut asia haalarissa vielä vähän jäi harmittamaan ja harkitsen vielä sen korjaamista. Kävi nimittäin ilmi, että pelkästään hihat eivät olleet kaavassa kapeat, vaan niin olivat myös lahkeetkin. Lahkeiden laittaminen talvikenkien tai kumppareiden varren päälle on aikamoista painia ja näpertelyä. Se onnistuu kyllä, mutta ei ole erityisen hauskaa. Jos (tai ehkä kun) joskus vielä teen kyseisellä kaavalla uudet haalarit, niin levennän hihojen lisäksi myös lahkeita. Saumavaroja on kyllä sentin verran, joten olen harkinnut lahkeiden alaosan purkamista ja ompelua uudelleen kapeammilla saumavaroilla, jotta pukeminen helpottuisi, mutta toistaiseksi en ole vielä tällaista tarmonpuuskaa saanut.

Kommentit