Kenkäteline

Kenkiä kahden aikuisen ja kahden lapsen perheeseen kertyy aika paljon, vaikka pienimmällä ei edes omia kenkiä vielä olekaan. Valmiita kenkätelineitä meille sopivilla mitoilla ei löytynyt, joten sellainen piti sitten tehdä itse. Tämä oli kevään ensimmäinen hitsausprojekti omassa tallissa. Hitsauskoneena käytössä on Kempin EvoMig 200, joka on kyllä osoittautunut todella hyväksi koneeksi 0,8 mm langalla erityisesti ohuille materiaaleille. Tämän kenkätelineen jälkeen kaikenlaista muutakin on kotiin hitsailtu ja koetetaan nyt vihdoin saada niistäkin kuvia tänne blogin puolelle kaikkien tekstiilikäsityöjuttujen oheen.

Vaatimuksena oli, että telineeseen pitäisi mahtua korkeat vaelluskengät ja säilytystasoja pitäisi olla kaksi. Lisäksi telineen päällä tulisi olla taso, jossa voisi istua ja esimerkiksi pukea lapsia. Meidän eteisessä on peilikaappia vastapäätä sopiva syvennys, johon teline sijoittuisi ja mitat määräytyivät sen mukaan.

Materiaaliksi valikoitu runkoon neliöprofiilinen huonekaluputki (20 x 20 mm) ja 8 mm teräsputki varsinaisiin tasoihin kenkien alle. Päälle laudat istumatasoksi.

Korkeutta telineelle tuli 50 cm. Leveydeksi määräytyi 160 cm ja syvyydeksi 30 cm. Alin taso on korkeudeltaan hieman tilavampi, jotta korkeavartiset kengät mahtuvat sinne. Ne ovat myös usein mutaisempia, joten kuivuessaan ne eivät karistele rapaa alas toisten kenkien päälle.

Huonekaluputkien alapäät ovat auki ja niihin laitettiin muoviset suojatulpat. Samalla nämä nostavat telinettä muutaman millimetrin irti lattiasta ja suojaavat lattiaa. Ylhäällä avoinaisiin putkiin tuli myös tulpat. Keskelle istumatasoa piti hitsata lisävahvistus, koska 22 mm paksu mäntylauta ei kestä tukemattomana istumista. Ylimpään kenkätasoon piti myös hitsata ylimääräinen tuki, koska muuten ohuet putket pyrkivät heilumaan ja vääntyilemään. Näillä muutoksilla rakenteesta tuli jämäkkä.

Pintakäsittelyyn valikoitui metallille Maston vasaramaali mustana. Tämä jättää hieman lakatun ja kiiltävän vaikutelman, mutta oli aika hankala saada levittymään sileälle putkelle ja vaatikin pari lisäkäsittelyä. Mäntylaudat käsiteltiin Osmon helmenvalkealla puuvahalla. 


Kommentit