Koirahuppari

Isosisko sai aikoinaan perhetutulta ihanasta retkeilyteemaisesta kankaasta ommellun hupparin ja se ehti toimia pitkään luottovaatekappaleena ennen kuin tänä kesänä siitä alkoivat hihat jäädä hieman lyhyiksi. Uskaltauduin kokeilemaan, miten kaavojen tekeminen vanhan vaatteen mukaan onnistuisi ja hyvinhän tuo sujui. Lisäsin muutaman sentin lisää mittaa hihoihin ja helmaan, muutoin jätin mitat ennalleen. Tällä mennään nyt taas varmaan seuraava vuosi.

Koska aivan aloittelevana ompelijana ei alkuun kangaskaupoilla ollut oikein mitään käsitystä siitä, paljonko kangasta mihinkin vaatteeseen kuluu, tuli alkuun osteltua ehkä vähän turhan pieniä puolen metrin palasia. Onneksi sellainenkin tilkku kuitenkin riitti tämän hupparin ompeluun, kun kaavat asetteli oikein säästeliäästi kankaalle. Tämä ihana koirakuvioinen Poppy Europen Sweet dogs -joustocollege löytyi Joensuun Eurokankaasta.

Haastavin kohta tässä varsin yksinkertaisessa hupparissa oli vetoketjun ompelu. Ensinnäkin valmista vetskaria oli lyhennettävä hieman, minkä toteutin vähän improvisoiden, koska siihen hätään ei meiltä löytynyt mitään vetskarin stoppareita eivätkä vetoketjun hampaat suostuneet pihdeilläkään kiskomalla lähtemään irti. Leikkasin siis ylhäältä ylimääräiset hampaat pois, huolittelin käsin vetskarikankaan reunaa, ettei se lähde purkautumaan ja vetskarin ommeltuani ompelin vielä viimeistellen taitetun osan kiinni hupparikankaaseen. Valmiin kaupan stopparin sijaan pyörittelin vain karhulankaa riittävän turon estämään vetskarin luiskahtamisen sijoiltaan. Mitään tukikangasta en vetskaria ommellessa tajunnut käyttää, olihan tämä vasta toinen ompelukseni, joten siinä sai olla aika kieli keskellä suuta, ettei collegekangas mennyt poimuille. Kärsivällisyyttä ja tarkkuutta se vaati, mutta lopputulos palkitsi. Kaksoisneulaa en niinikään ole saanut toimimaan omassa ompelukoneessani (ts. lankojen laitto ei ole onnistunut), mutta jousto-ommelvalikoimasta löytynyt hunajakenno-ommel ajoi asiansa oikein hyvin ja resorikanttaukset onnistuivat hienosti.

Kommentit