Jalopeuran puutarha

Muutama viikko sitten valmistuivat upeimmat ikinä neulomani sukat. Malli on Lumi Karmitsan Jalopeuran puutarha.

En ollut ennen tätä kesää osallistunut vielä kertaakaan aiemmin KAL-neulontoihin. KAL eli knit-along tarkoittaa yhteisneulontaprojektia, jossa ohjeenpätkiä ilmestyy luettaviksi vähän kerrallaan ja osallistujat saavat samaan tahtiin neuloa (tai virkata, CAL = crochet-along) projektia eteenpäin. Usein KAL saattaa olla mysteerineulonta eli työhön ryhtyessä on korkeintaan hyvin karkeat raamit tiedossa sille, mitä tuleman pitää. Oleellisena osana KALeihin liittyy sosiaalinen media ja kuvien, tunnelmien ja kysymysten jakaminen neulontayhteisössä.

Juhannukselta starttasi tämä mysteeri-KAL Facebookissa. Lähdin innolla mukaan, koska tiesin ennalta, että tältä suunnittelijalta tulee vain upeita malleja, ks. esim kirja Villit vanttuut & vallattomat villasukat. Enkä joutunut pettymään. Etukäteen oli tiedossa, että lopputuloksena olisivat polvimittaiset kirjoneulesukat fingering-vahvuisesta langasta. Valmis lankapaketti oli mahdollisuus ostaa verkkokaupasta. Ohjeita tulisi olemaan kahdelle eri pohkeenpaksuudelle ja mukaan saattoi myös lähteä vasta jälkijunassa ja neuloa lyhytvartiset sukat. Puikkojen paksuudet ja neuletiheys olivat myös ennakkoon tiedossa, lisäksi suunnittelija useaan kertaan painokkaasti ohjeisti valitsemaan pohjaväriksi tumman värin ja kuvioväreiksi riittävän kirkkaat värit, jotta kuviot eivät hukkuisi näkyvistä ja kova työ menisi hukkaan. Moniväristen sukkien sijaan oli myös mahdollista neuloa kaksiväriset sukat vain pohjaväriä ja yhtä kuvioväriä käyttäen. 

Vain pari päivää pysyin yhteisneulonnan tahdissa molempien sukkien kanssa, sitten sinnittelin pitkälle toisen sukan kanssa aikataulussa, mutta lopulta oli pakko todeta, että taaperon kanssa vietetty aika, perheen yhteiset kesälomatouhut ja yöunet ovat neulontaa tärkeämpiä. Hitaasti mutta varmasti sukat kuitenkin etenivät ja valmistuivat lopulta noin kuukauden virallista aikataulua jäljessä. Nopeammin tulosta olisi tullut, jos olisin päätynyt neulomaan vain kaksiväriset sukat, sillä silmukoinneissa meni yllättävän paljon aikaa. Olen kuitenkin todella tyytyväinen valmiisiin monivärisiin sukkiini, vaikka tuo oranssi hieman tahtoo hukkua ruskeaan pohjaväriin. Kesän mittaan oli hauska nähdä Facebook-ryhmässä erilaisilla värivalinnoilla syntyneitä toinen toistaan taidokkaampia versioita näistä samoista sukista.

Alkuun ohje oli ilmaiseksi osina saatavissa Facebook-ryhmässä, mutta yhteisneulonnan päätyttyä se hävisi sieltä ja on nykyään ostettavissa 8 euron hintaan Hand Finnishedin verkkokaupasta tai Ravelrysta.

Ohjeen mukaan langan tulisi tosiaan olla fingering-vahvuista eli sellaista, joka vastaa sunnilleen Novitan Venlaa. Omalle tiukalle käsialalle se on kuitenkin turhan ohutta ja mallitilkun Nalle-langasta tehtyäni päädyinkin valitsemaan langoiksi tuon hieman paksumman Nallen. 2,5 mm puikoilla ohuemmalla ohjeella sukista tuli omaan jalkaani juuri sopivat. Silmukointikohdissa sukka tosin on aika paksu, mutta ei häiritsevästi kuitenkaan.

Kommentit