1-vuotissynttärit


Kliseisesti voi huokaista ja todeta, että menipä se vauvavuosi nopeasti. Vastahan Pikkumurmeli syntyi ja nyt meillä on jo tuollainen pieni ympäriinsä vipeltävä pieni taapero, jolla on jo hurmaava huumorintaju ja joka yllättää vanhempansa joka päivä uusilla asioilla. Tämän hetken lempipuuhiin kuuluvat kaikenlaisten asioiden kuljettelu ympäri asuntoa ja piilottelu erilaisiin paikkoihin, kuten pyykkikoriin, pesukoneeseen, terassilla oleviin pyörä/juoksukärryihin tai - jos vanhemmat eivät ehdi väliin - vaipparoskikseen tai vessanpönttöön. Myös kaikenlaiset kirjat ovat tällä hetkellä loputtoman mielenkiinnon kohteena, riippumatta siitä ovatko ne kuvakirjoja, satukirjoja tai äidin tai isän ammattikirjallisuutta, ja niitä selaillaan hartaasti aamusta iltaan. Pikkutyttömme myös rakastaa autoja tai mitä tahansa päriseviä vekottimia. Yhtään sanaa hän ei vielä puhu, mutta päristelee suutaan ja osoittaa sormella tomerasti aina auton nähdessään, oli se sitten kadulla, kirjan sivulla tai kaupassa lehtihyllyssä lehden kannessa.


Päädyimme viettämään yksivuotissynttäreitä hieman porrastetusti, vaikka täällä Pohjois-Karjalassa koronatilanne on yleisesti ottaen ollut koko ajan varsin rauhallinen. Kavereita ja kummeja kutsuttiin isompiin kemuihin, mutta koska paikalla oli terveydenhoitohenkilökuntaa kolmesta eri keskussairaalakaupungista, niin isovanhemmat pidettiin näistä juhlista erillään ja heidän kanssaan vietettiin erilliset synttärijuhlat. Kun vielä toinen kummitäti pääsi vasta seuraavana viikonloppuna kylään, niin yhteensä Pikkumurmeli sai viettää neljät yksivuotissynttärit!


Halusimme, että myös itse päivänsankari saisi maistaa synttärikakkuaan ja toisaalta emme kuitenkaan vielä tämän ikäiselle halunneet sokeria antaa, joten hihassa olevien vanhojen tuttujen reseptien rinnalle piti kaivella jokin pikkulapsillekin sopiva herkku. Synttärikakuksi päädyimme tekemään tällä ohjeella sokerittoman banaanikakun. Väliin en tosin mitään ohjeen mukaista chiansiemenhilloa väkerrellyt, vaan sekoitin vain pieniksi hakattuja taateleita ja vadelmia keskenään ja lisäsin päälle vielä ohuiksi leikattuja mansikoita. Tähän aikaan vuodesta kakku tietysti koristeltiin mansikoilla (ja kuvissa näkyvä mummin ja vaarin versio mökillä myös mustikoilla). Lisäksi tarjolla oli lapsille sopivana myös bataatti-maapähkinävoikeksejä ja apinaevästä sekä vesimelonia, mansikoita ja viinirypäleitä. Hyvin maistuivat, myös aikuisille, joille tosin oli myös perinteisempiä herkkuja tarjolla.

Kommentit