Pisa



Toissa viikonloppuna Tahkolta Joensuuhun päin ajellessa teimme vielä matkan varrella pienen kierroksen Pisan luonnonsuojelualueella. Tämä oli meille jo tuttu paikka joidenkin vuosien takaa, jolloin patikoimme koko kierroksen Lastukosken parkkipaikalta myötäpäivää näkötornille ja takaisin. Tuolloin oli niin kirkas päivä, että kaukana horisontissa erotti Puijon tornin pienenä nyppynä. Nyt oli sen sijaan niin sumuinen päivä, että jo lähimmät puunlatvatkin melkein jäivät usvaverhon taakse.


Tällä kertaa menohaluja ei ollut niin paljoa edellispäivän Tahko-patikan jäljiltä, joten tyydyimme vain tallustelemaan tornille ja takaisin Salmenpellon parkkipaikalta. Matkan varrella teimme lyhyen koukkauksen Kiiskimäen näköalapaikalle. Matkaa tuli yhteensä noin 3,5 km ja aikaa kului puolisentoista tuntia.


Pisanvuori on Puijon, Kolin ja Vuokatin tapaan muisto siitä, että ammoisina aikoina Itä-Suomen aluetta halkoi Karelidien muinainen vuorijono. Vuosimiljardien aikana eroosio on kuluttanut nuo aikanaan Alppien korkuiset vuoret pois ja jäljelle ovat jääneet vain ympäröivää maastoa korkeammat kvartsiittimäet, koska kyseinen mineraali on ollut kovempaa ja huonommin eroosion mukana hajoavaa.


Pisan laelle on pystytetty hyväkuntoinen metallirakenteinen näkötorni, josta hyvällä säällä näkee siis Tahkolle ja jopa Puijolle saakka. Tornin läheltä löytyy muinaisvuoriin verrattuna hieman "tuoreempaa" historiaa, sillä Pitkän vihan 1595 päättäneen Täyssinän rauhan rajamerkintä on erotettavissa kalliossa tornille vievän reitin varrella. Pidemmän ympyräreitin varrelta löytyy Pirunkellari eli luola, josta ihmiset ovat viime vuosisatoina käyneet louhimassa kvartsiittia korukiviksi. 


Tulipaikkaa ei reitin varrella ole, mutta tornin luona on pöytä ja penkit eväiden syömistä varten. Lähin tulistelupaikka on  Lastukosken kyläyhdistyksen ylläpitämä kota tien varressa. Kyseessä on erittäin hyväkuntoinen ja hyvin varusteltu kohtuullisen uusi kota, joka on onneksi säilynyt ilkivallalta rauhassa ja siksi ovet sinne ovat avoimina kaikille retkeilijöille. Siellä mekin kävimme eväämme syömässä.



Kommentit