Rimatuoli


Nyt joulun jälkeen voi taas täyttää blogia joululahja-askarteluilla, kun lahjojen saajat ovat jo pakettinsa avanneet. Meidän sukujemme kahdelle mökille valmistui yhteensä neljä kuvan mukaista rimatuolia kesää odottelemaan. Tämän mallisia tuoleja näkee yleensä toreilla ja markkinoilla, mistä tämäkin idea viime syksynä nimenomaan tuli. Samalla ratkesivat joululahjapohdinnat.

Eräs saksalainen firma näitä tekee ja omistanee patentin, mutta omaan käyttöön tuoleja saa toki tehdä. Ohjeita löytyy netin syövereistä hyvin ainakin englanniksi. Tätä ohjetta hieman muokkaamalla pääsin alkuun. Raapustelen nyt suomenkielisen ja metrimitoilla olevan ohjeen tähän.

Tuoli koostuu 25 puurimasta, jotka liitetään toisiinsa narulla. Rimoihin porataan naruja varten reiät. Tuolin saa taitettua kasaan, jolloin se ei vie paljonkaan tilaa.

Materiaalit:
- rimaa 30 x 45 mm noin 13 metriä per tuoli (jos katkaisut menevät tasan)
- narua 6-8 mm halkaisijaltaan noin 3,5 metriä per tuoli (15 metrin juuttinarurulla riitti meillä neljään tuoliin)


(Pahoittelut huonosta kuvasta, linkissä paremmat kuvat)

Sahasin rimat 5 m pitkästä "kakkosnelosesta", jonka sirkkelöin kolmeen osaan. Riman kooksi tulee tällöin karkeasti 30 x 45 mm. Pajalla oli käytössä taso- ja oikohöylät ja niillä rimat sai helposti mittakokoon. Helpommalla pääsee, jos ostaa valmista rimaa, mutta se on kalliimpaa. Paikallisessa puutavarakaupassa 5 m kakkosnelosta maksoi noin 12 euroa ja yksi 5 m lankku riitti yhteen tuoliin.

Sahauksen jälkeen porataan reiät narua varten. Kuvassa tuplareikien etäisyys vasemmasta reunasta 38 mm, mutta kappaleessa F vain 32 mm. Reiän koko on narusta riippuen noin 6 - 10 mm, itse käytin 6 mm juuttinarua ja reiät olivat 10 mm. Todennäköisesti 8 mm olisi riittänyt, mutta oli helpompi pujottaa naru. Isompi poranterä repii helposti puuta, joten jos viitseliäisyyttä löytyy, niin kannattaa ensin porata pienemmällä terällä esireikä ja sitten laajemmalla terällä porata kummaltakin puolelta vastaan. Tämä vähentää reikien siistimistä myöhemmin.

Rimoista kannattaa pyöristää päädyt, koska etenkin istuinosan etupääty osuu istuessa polvitaipeeseen ja voi tuntua epämukavalta.



Kasaaminen:
Kuva näyttää hieman sekamelskalta, mutta vasemmalla on esitetty istuinosan rakenne ja oikealla selkäosa. Välikappaleet F liittävät istuinosan selkäosaan ja ne näkyvät kummassakin osiossa. Kirjaimet viittaavat vastaaviin kappaleisiin.

Istuinosan etuosassa naru menee kahteen kertaan (punainen viiva).
Välikappaleet yhdistetään yhdellä narulla, reikiäkin on vain yksi ja välikappaleet ladotaan uloimmaiseksi istuinosassa ja selkäosassa. Selkäosan yläosassa naru kiertää taas kahteen kertaan.


Viimeistelyyn käytin näissä tuolessa Liberonin saunasuojaa sävynä kelonharmaa.

Kommentit