Huovutetut tossut isänpäiväksi


Huovuttamalla tehdyt tohvelit olivat pitkään olleet haaveissa ja nyt isänpäiväksi päätin ne vihdoin toteuttaa. Hieman kiire meinasi tulla, mutta tossut ehtivät kuin ehtivätkin ajoissa valmiiksi ja olivat saajalleen erittäin mieluisat.


Tohvelit on neulottu Novita Natura -langasta (100% villaa, huopautuvaa, 50 g / 100 m, väri susi 098) 6 mm puikoilla. Ohje on Novitan sivuilta valkoisiin Enkeli-tossuihin, jätin vain ohjeesta enkelisomisteen pois ja käytin eri väriä. Lankaa meni tohvelipariin hieman yli kaksi kerää eli aavistuksen päälle 100 g. Tässä työssä kokeilin myös ensimmäistä kertaa looppausta eli sukkien neulomista pyöröpuikoilla sukkapuikkojen sijaan. En näet omistanut 6 mm sukkapuikkoja ja kaupan puikkohyllyllä aprikoidessani päädyin siihen, että pyöröpuikko voisi jatkoa ajatellen olla monikäyttöisempi. Etuna looppauksessa on, että molemmat sukat voi halutessaan neuloa samanaikaisesti kahdelta eri kerältä. Minä neuloin kuitenkin nämä tossut ihan yksi kerrallaan, 80 cm puikkoni olisi muutenkin ollut ehkä liian lyhyt kahdelle sukalle. Omasta mielestäni paras hyöty tällä tekniikalla oli se, etteivät silmukat vahingossakaan päässeet tipahtelemaan puikoilta neuloessa tai neulomusta kassissa kuljettaessa, lisäksi työ oli aina helppo jättää kesken lapsen vaatiessa huomiota.


Ohjeessa koko 42 oli suurin koko ja ajattelin sen olevan meidän isille sopiva, kengänkoko hänellä on normaalisti 42/43. Ennen pesukoneessa 40 asteessa huovutusta tossut olivatkin aika ison näköiset, mutta pesuohjelman jälkeen meinasi ärräpäitä lentää, koska tohvelit näyttivät koneesta kaivettaessa sopivan noin 10-vuotiaalle lapselle. Onneksi tossu oli märkänä todella muokkautuva ja istui loppujen lopuksi saajansa jalkaan kuin valettu. Isompijalkaisille suosittelisin kuitenkin selkeästi pidemmän jalkaterän neulomista (näissä aloitin ohjeen mukaan 28 cm kohdalla kärkikavennukset).



Isänpäiväkorttien askartelu on nyt tästä eteenpäin delegoitu nuoremmalle sukupolvelle, joten isän lisäksi myös ukki ja vaari saivat kohta 4 kuukautta täyttävän Pikkumurmelin mustikalla maalaileman taideteoksen. Isänpäivää vietimme mökillä kolmen sukupolven voimin mutakakulla ja vadelmilla herkutellen.

Kommentit