Patvinsuon kansallispuisto


Hiidenportin retkestä jäi niin hyvä fiilis, että heti seuraavana viikonloppuna oli päästävä uudelleen luontoon. Kohteeksi valikoitui viime lauantain aurinkoisena syyspäivänä Patvinsuon kansallispuisto, joka sijaitsee vain noin tunnin ajomatkan päässä Joensuusta, mutta jossa emme kumpikaan olleet vielä kertaakaan aiemmin käyneet. Uusi kansallispuisto bongattu nyt siis, ei vain tyttärelle, vaan myös vanhemmille.



Lähdimme liikkeelle Suomun luontotuvalta ja kiersimme 4,8 km pitkän Mäntypolku-ympyrälenkin. Reitti kulki ensin Suomujärven rannassa, josta Kuikkaniemeltä löytyi 1800-luvulta peräisin oleva vanha kalastajien sauna, ja sukelsi sitten kiertämään pitkin mäntykankaita ja 2000-luvun alussa kulotettua metsää, kunnes palasi jälleen Suomun luontotuvalle. Reitin varressa oli useampia luontopolun opastauluja kertomassa polun nimen mukaisesti mäntymetsiin liittyviä faktoja. Myös vanhan hiilimiilun poikkileikkaus oli esillä reitin varrella.





Tulipaikkaa ei Mäntypolun varrella ollut, mutta Kuikkaniemessä hiekkarannalla oli ilo istuskella eväsleipiä mutustamassa. Järven hiekkarannoista ja mäntykankaista tuli kovasti mieleen Posion Livojärvi. Makkarat paistoimme vasta lenkin jälkeen Suomun nuotiopaikalla.


Patvinsuon kansallispuistossa on retkeilyreittejä peräti 80 kilometrin verran, joten kierrettävää meille vielä jäi tässä lähipuistossa. Seuraavalla kerralla voisi lähteä urheilemaan Suomujärven kierrolle (15 km) ja itse Patvinsuon kierrollekin olisi joskus kiva lähteä, mutta siihen olisi jo varattava pari päivää. Lyhyitä muutaman kilometrin luontopolkujakin on vielä tarjolla suoluontoon tutustuttava Lakkapolku (3,3 km) ja vanhan sekametsän läpi kiertävä Kuusipolku (3 km).


Retkellä tuli myös elvytettyä jonkin aikaa tauolla ollutta geokätköilyharrastusta ja etsittyä yksi kätkö Mäntypolun varrelta. Sitä odotellessa, että Pikkumurmeli alkaa olla sen verran iso, että pääsee mukaan etsiskelyyn. Toistaiseksi tyttären on vielä tyytyminen kantorepusta kurkisteluun. Mutta nopeasti se aika menee, kun meidän juuri vastasyntynyt pieni nyyttimme jo kiepahti viime viikolla ensimmäistä kertaa vatsalta selälleen. Taisi kyllä olla vielä vahinko...


Kommentit