Joogasukat


Nyt tulee kyllä sukkapostausta toisensa jälkeen, mutta minkäs teet, kun niitä on niin kiva neuloa.

Syksy tuo mukanaan aina uusia tuulia ja perinteisesti silloin on tullut aloitettua jokin uusi kurssi kansalaisopistossa. Viime vuosina on kokeiltu niin akvarellit, viittomakielet, joogat, aikuisbaletit ja keramiikkakurssitkin. Tänä vuonna alkoi mammapilates Pikkumurmelin kanssa sekä ranskan kurssi yhtenä omana iltana. Meidän isi sen sijaan on jo usean vuoden ajan käynyt kansalaisopiston metalli- ja puutyökurssilla eli meidän kesken "pajalla" askartelemassa yhtä sun toista. Joskohan niistäkin saisi lopultakin joskus sen blogipostauksen pyöräytettyä? Mummi Etelä-Suomessa taas aloitti joogakurssin ja tilasi tyttäreltään joogasukat.

Nämä sukat olivat ensimmäiset alhaalta ylöspäin neulomani villasukat ja sen myötä tulikin opeteltua uutena tekniikkana joustava päättely liittämällä langankierrot ylivetokavennuksiin mukaan. Aivan aloittelijallekin ovat joogasukat helppo työ villasukkien maailmaan siirtymisessä, sillä käytännössä kyseessä on vain neulottu pötkylä, johon tulee kantapäätä varten reikä. Nämä sukat neuloin lankalaatikkoni Nalle-jämälangoista kolmosen puikoilla, malli omasta päästä hatusta vedetty ja raitoja tehty fiilispohjalta ilman mitään järjestelmällisyyttä. Säären resoriin tein valepalmikkoa, koska tuntui siltä, että jotain pientä krumeluuria sukka vielä kaipasi. Ja nyt ainakin erottaa paremmin, miten päin sukat oikein pitikään vetää jalkaan.


Mummin joogasukat

Koko n. 40, mutta hyvin sopivat myös allekirjoittaneen 43 jalkaan
Lanka: Nalle
Puikot: 3 mm

Jalkapohja:
Luo 60 silmukkaa ja jaa ne neljälle puikolle. Neulo *2 oikein, 2 nurin* -joustinneuletta 9 krs, jatka sitten sileää, kunnes jalkapohjan pituus on 1 cm vaille sopiva (näissä neulomissani sukissa 10 cm). Jaa silmukat niin, että I- ja IV-puikoilla on 14 s ja II- ja III-puikoilla on 16 s. Neulo I- ja IV-puikoilla 4 krs 2o2n-joustinta ja jalkapöydän päällä II- ja III-puikoilla jatka sileää. Päättele sitten joustavasti IV- ja I-puikkojen silmukat. Joustava päättely tapahtuu siten, että neulot silmukan, teet langankierron, neulot seuraavan silmukan ja sitten vedät sekä ensimmäisen silmukan että langankierron jälkimmäisen silmukan yli kuten ylivetokavennuksessa tehdään. Sitten teet taas langankierron, neulot silmukan ja vedät silmukan ja langankierron tuoreimman silmukan yli. Täällä kuvalliset ja ehkä vähän selkeämmät ohjeet joustavasta päättelystä.

Varsi:
Seuraavalla kierroksella, kun pääset taas IV-puikon alkuun, luo taas 28 silmukkaa takaisin ja jaa ne IV- ja I-puikoille. Näillä puikoilla neulotaan vielä 4 kerroksen verran 2o2n-joustinta ja jalkapöydän puolella jatkuu sileä neule. Sitten jatka sileää vartta ylös päin niin pitkälle kuin haluat, minä neuloin näissä sukissa 14 cm, ja aloita sitten säären resori. Valepalmikon neulomiseen hyvä ohje täällä, mutta lyhykäisyydessään siis neulotaan 3o2n-joustinta ja kolmen tavallisen kerroksen jälkeen tehdään oikeilla silmukoilla seuraavasti: nosta 1 oikein neulomatta, neulo 2 s normaalisti, nosta ensimmäinen nostettu silmukka kahden seuraavan silmukan yli kuten ylivetokavennuksessa. Seuraavalla kerroksella silmukkamäärä palautuu normaaliksi, kun neulotaan oikeilla silmukoilla 1o, langankierto, 1o. Tein 3 kerrosta valepalmikkoa ja loppuun vielä 3 krs 3o2n-joustinta, sitten joustava päättely.

Kerrosten vaihtumiskohta on siis I- ja IV-puikkojen välissä jalkapohjassa/sukan takana. Itse kuljetin lankoja koko ajan mukana nurjalla puolella, mutta jos kovin paksuja raitoja tekee tai vielä useammalla värillä, niin sitten kannattanee päätellä langat välissä, ettei tule mahdottoman paksua lankajuostetta sukan taakse. Tässä vielä vinkki siihen, miten raidoituksen värinvaihtokohdan saa onnistumaan sujuvasti ilman porrasta, toimii kyllä vain, jos raitojen paksuus on vähintään 2 krs.

Kommentit