Hiidenportin kansallispuisto


Toissa viikonlopun vietimme mökillä Nurmeksessa. Hyvin sujui elo korpimökissä ilman juoksevaa vettä ja aurinkosähköllä pikkuvauvankin kanssa. Lauantaina nautiskeltiin aurinkoisesta syyspäivästä, jota lähdimme viettämään aivan lähellä sijaitsevaan Hiidenportin kansallispuistoon. Samalla siitä tuli Pikkumurmelin ensimmäinen kansallispuisto. Liekö nuori neiti jonain päivänä kiertänyt kaikki neljäkymmentä? Retki sujui mukavasti kantorepussa keikkuen, vaipanvaihtokin onnistui kenttäolosuhteissa hyvin ja vauvan eväätkin kulkevat vielä tässä kahden kuukauden iässä kätevästi mukana, aina käden ulottuvilla ja oikean lämpöisenä, mitä nyt äidille syöttäessä voi tulla vähän kylmä. Mukaan retkelle lähtivät myös ukki ja setäkin.




Itse Hiidenportti on noin kilometrin mittainen rotkovajoama puiston pohjoisosissa Sotkamon puolella ja pohjoisessa Palolammen parkkipaikalta lähtevätkin suositummat ympyräreitit Hiidenkierros (3-5 km) ja Kitulankierros (10,5 km). Puiston läpi kulkee Porttijokea myötäillen luode-kaakkosuunnassa 11,5 km mittainen polku, jonka toisena päätepisteenä olevalta Käärmesärkän parkkipaikalta lähdimme tällä kertaa patikoimaan. Kuljimme 3 km matkan Pitkän-Portin tulipaikalle paistamaan makkaroita ja sitten samaa reittiä takaisin.



Hiidenportti on meille varsin tuttu kansallispuisto, todennäköisesti jopa meidän kaikkein eniten vierailemamme puisto, koska Käärmesärkän lähtöpiste sijaitsee niin lähellä mökkiämme. Pari kertaa on tullut lähdettyä matkaan myös Palolammen puolelta ja ihasteltua varsinaista Hiidenporttia. Tarina kertoo, että puisto on saanut nimensä siitä, kun kristinuskon tullessa seudulle Vuokatinvaaralla asuva hiisi kauhistui kirkonkellojen soittoa, yritti huonolla menestyksellä heittää kirkkoa hiidenkivillä ja luikki sitten karjoineen - susineen, ahmoineen, karhuineen ja ilveksineen - Hiidenportin saloille. Vanhan kansan mukaan rotkon pohjan pyöreät, tummat lammet ovat kiukkuisesti mulkoilevan hiiden silmiä. Nyt aurinkoisena syyspäivänä puiston kaakkoislaidalla lammet heijastelivat kyllä vain ruskassa hehkuvaa metsää ja sinistä taivasta.


Kommentit