Hääparin sukat


Viime viikonloppuna juhlittiin Kuopiossa ystäväpariskuntamme häitä. Paljon onnea herra ja rouva H&M! Pikkumurmeli jaksoi todella hienosti koko pitkän päivän, vaikka rotarokotteenkin oli juuri edellisenä päivänä saanut. Kirkossa oli hyvä hetki vetäistä torkut ja soveltui auton turvaistuinkin juhlapaikalla päiväunipaikaksi. Kaveripiirimme alkaa nyt olla siinä elämänvaiheessa, että näitä iloisia juhlia on ensi kesälle tulossa lisää.


Visio hääparin toisiinsa sopivista sukista tuli, kun Pinterestiä selatessa törmäsin kuvaan näistä ihanista puolukkasukista. Saman tien näin sieluni silmin sukat puolukoiden sijaan sydänkuvioilla koristeltuina, morsiamelle valkeana ja sulhaselle mustana versiona. Kesällä sitten hyvissä ajoin ennen häitä ryhdyin tositoimiin. Alkuperäinen ohje, josta oleellisin osa designista on matkittu ja pöllö- ja puukuviot otettu suoraan, on siis Novitan ja Pirkan villasukkasuunnittelukilpailun satoa ja Päivi Hoiskon käsialaa. Alkuperäisessä ohjeessa lankana on käytetty Novita Venlaa, eli vielä Nallea ohuempaa lankaa. En itse jaksanut pipertää niin ohuella langalla, vaan käytin Nallea ja sovitin silmukkamäärät siihen lankaan ja sukkien saajien jalkoihin sopiviksi. Tässä hommassa Novitan sivuilta löytyvät perussukkien kokotaulukot ovat kullanarvoiset, ne löytyvät ainakin 7 veljestä-, Nalle- ja Venla-langoille.


Yleisiä ohjeita molempiin sukkiin:
Molemmissa sukissa käytin Novitan Nalle-lankaa ja numeron 3 puikkoja.
Joustinneule kierrettynä: *1 oikein takareunastaan, 1 n*
Pitsiraita: 1. krs nurjaa, 2. krs *2 oikein yhteen, 1 langankierto*, 3. krs nurjaa
Kantalapun vahvistettu neule: nurjalla kaikki nurin, oikealla *1 oikein, nosta 1 s neulomatta*
Kirjoneuleraidoissa muista venyttää neuletta joka puikolla, ettei tule liian kireää ja sido langanjuoksut vähintään 5 silmukan välein tai käytä tikapuutekniikkaa. Itse en ihan oikeaoppista tikapuutekniikkaa ole jaksanut tehdä, vaan sen sijaan virittelen tikapuita kirjoneuleisiini sinne, minne niitä tarvitsen.
Pöllö- ja puukuviot siis täältä alkuperäisestä ohjeesta.

Morsiamen sukat 


(kengännro n. 40)

Varsi
Luo valkealla langalla 60 s ja neulo kierrettyä joustinneuletta 10 krs. Tee pitsiraita. Tee sitten kirjoneuleraita sydänkuviota punaisella, pitsiraita, kirjoneuleraita puukuviota mustalla, pitsiraita, kirjoneuleraita sydänkuviota punaisella, pitsiraita, kirjoneuleraita pöllökuviota mustalla ja pitsiraita. Pitsiraidan jälkeen neulo vielä 9 s oikein valkealla.

Kantapää
Aloita kantalapun neulominen kääntämällä työ ja neulomalla 30 s (mutta kavenna tämän kerroksen aikana 2 s, niin että kantalapussa on loppupeleissä 28 s), jalkapöydän 30 s jäävät odottamaan. Neulo kantalappu vahvistettua neuletta 28 krs ja tee sitten kantakavennukset jaolla 9+10+9 (eli neulo nurjalla 18 s nurin ja 2 s nurin yhteen, käännä, *neulo vahvennettua oikeaa 9 s ja tee ylivetokavennus, käännä, neulo nurin 9 s ja neulo 2 nurin yhteen* ja toista väliä *...*, kunnes sivuista loppuvat silmukat). Poimi kantalapun reunoista 16 silmukkaa.

Jalkaterä
Jaa silmukat niin, että puikolla I on 21 s, puikolla II on 15 s, puikolla III on 14 s ja puikolla IV on 22 s. Ensimmäinen kerros neulotaan pelkästään valkoisella (sydänkuvion ensimmäinen kerros). Toisella kerroksella aloita ensimmäisellä puikolla *1 s oikein punaisella, 1 s oikein valkoisella* ja puikon viimeiset kaksi silmukkaa valkoisella oikein yhteen. Toisella ja kolmannella puikolla neulo sydänkuvioraitaa toisesta kerroksesta alkaen. Neljännen puikon alussa tee ylivetokavennus tai ssk valkoisella ja jatka sitten *1 oikein punaisella, 1 oikein valkoisella* puikko loppuun. Jatka näin punaista pystyraitaa jalkapohjan puolelle ja sydänkuvioraitaa jalkapöydän puolelle ja samaan aikaan joka toisella kerroksella kiilakavennuksia I puikon lopussa ja IV puikon alussa, kunnes I puikolla on 14 s ja IV puikolla on 15 s. Sydänraidan jälkeen tulee taas pitsiraita jalkapöydän puolelle (II ja III puikoilla pariton määrä silmukoita, joten reikäkerroksella viimeinen pariton s neulotaan vain oikein), pitsiraidan kohdalla neulotaan I ja IV-puikoilla sileää valkoisella jalkapohjassa. Jatka vielä puukuvioraita, pitsiraita, sydänraita ja pitsiraita.

Kärkikavennukset
Neulo kerros oikein valkoisella ja sen aikana kavenna II ja IV puikkojen lopusta silmukat, jotta joka puikolla on 14 s. Tee sitten sädekavennukset: seuraavalla kerroksella *neulo 5 oikein, neulo 2 silmukkaa oikein yhteen* x 8. Sitten 5 krs sileää. Sitten kavennuskerros: *neulo 4 s oikein, neulo 2 s oikein yhteen* x 8. Sitten 4 krs sileää. Kavennuskerros: *3s oikein, 2 s oikein yhteen* x 8. Sitten 3 krs sileää. Kavennuskerros: *2 s oikein, 2 s oikein yhteen* x 8. Sitten 2 krs sileää. Kavennuskerros: *1 s oikein, 2 s oikein yhteen* x 8. Sitten 1 krs sileää. Kavennuskerros: 2 s oikein yhteen x 8. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi, kiristä ja päättele kaikki langanpätkät.

Sulhasen sukat 


(kengännumero mallia kanootti)
-jos ohjeessa on virheitä tai epäloogisuuksia, niin johtuu siitä, että kirjoitin ohjeen ylös vasta häiden jälkeen, eli en enää pystynyt laskeskelemaan sukista silmukoita, pahoitteluni

Varsi
Luo mustalla langalla 70 s ja neulo kierrettyä joustinneuletta 10 krs. Tee pitsiraita. Tee sitten kirjoneuleraita sydänkuviota punaisella, pitsiraita, kirjoneuleraita puukuviota valkoisella, pitsiraita, kirjoneuleraita sydänkuviota punaisella, pitsiraita, kirjoneuleraita pöllökuviota valkoisella mutta siten, että silmänvalkuainen on valkoisella ja pupilli mustalla (ks. valokuva, silmän rajaukset tehdään sitten jälkeenpäin) ja pitsiraita. Pitsiraidan jälkeen neulo vielä 16 s oikein mustalla.

Kantapää
Aloita kantalapun neulominen kääntämällä työ ja neulomalla 34 s (mutta kavenna tämän kerroksen aikana 2 s, niin että kantalapussa on loppupeleissä 32 s), jalkapöydän 36 s jäävät odottamaan. Neulo kantalappu vahvistettua neuletta 32 krs ja tee sitten kantakavennukset jaolla 10+12+10 (eli neulo nurjalla 21 s nurin ja 2 s nurin yhteen, käännä, *neulo vahvennettua oikeaa 11 s ja tee ylivetokavennus, käännä, neulo nurin 11 s ja neulo 2 nurin yhteen* ja toista väliä *...*, kunnes sivuista loppuvat silmukat). Poimi kantalapun reunoista 18 silmukkaa.

Jalkaterä
Jaa silmukat niin, että puikolla I on 24 s, puikolla II on 15 s, puikolla III on 14 s ja puikolla IV on 25 s. Ensimmäinen kerros neulotaan pelkästään mustalla (sydänkuvion ensimmäinen kerros). Toisella kerroksella aloita ensimmäisellä puikolla *1 s oikein punaisella, 1 s oikein mustalla* ja puikon viimeiset kaksi silmukkaa mustalla oikein yhteen. Toisella ja kolmannella puikolla neulo sydänkuvioraitaa toisesta kerroksesta alkaen. Neljännen puikon alussa tee ylivetokavennus tai ssk mustalla, 1oikein mustalla ja jatka sitten *1 oikein punaisella, 1 oikein mustalla* puikko loppuun. Jatka näin punaista pystyraitaa jalkapohjan puolelle ja sydänkuvioraitaa jalkapöydän puolelle ja samaan aikaan joka toisella kerroksella kiilakavennuksia I puikon lopussa ja IV puikon alussa, kunnes I puikolla on 17 s ja IV puikolla on 18 s. Sydänraidan jälkeen tulee taas pitsiraita jalkapöydän puolelle (II ja III puikoilla pariton määrä silmukoita, joten reikäkerroksella viimeinen pariton s neulotaan vain oikein), pitsiraidan kohdalla neulotaan I ja IV-puikoilla sileää mustalla jalkapohjassa. Jatka vielä puukuvioraita, pitsiraita, sydänraita ja pitsiraita. Neulo 16 kerrosta oikein mustalla (tai minkä verran nyt arvioit jalkaterälle pituutta tarvitsevasi) ja sen aikana järjestä silmukat puikoilla niin, että joka puikolla on tasaisesti 16 s.

Kärkikavennukset
Sädekavennukset: *neulo 6 oikein, neulo 2 silmukkaa oikein yhteen* x 8. Sitten 6 krs sileää. Sitten kavennuskerros: *5 s oikein, 2 s oikein yhteen* x 8. Sitten 5 krs sileää. Kavennuskerros: *4 s oikein, 2 s oikein yhteen* x 8. Sitten 4 krs sileää. Kavennuskerros: *3s oikein, 2 s oikein yhteen* x 8. Sitten 3 krs sileää. Kavennuskerros: *2 s oikein, 2 s oikein yhteen* x 8. Sitten 2 krs sileää. Kavennuskerros: *1 s oikein, 2 s oikein yhteen* x 8. Sitten 1 krs sileää. Kavennuskerros: 2 s oikein yhteen x 8. Katkaise lanka ja vedä silmukoiden läpi, kiristä ja päättele kaikki langanpätkät. Ompele vielä pöllöille mustalla langalla silmänympärykset.


Kommentit