Makumatka Unkariin



Viime viikonlopun makumatkakohteeksi valikoitui kerrankin maa, jossa olemme käyneet, Unkari. Ja ihme kyllä, jääkaapista löytyi vielä neljä vuotta muutosta toiseen mukana seurannut puolitäysi purkki unkarilaista paprikatahnaa, jota nyt päästiin hyödyntämään ihan oikeassa asiayhteydessä. Paprika onkin aivan oleellinen ainesosa unkarilaisessa keittiössä. Juuri aiemmasta reissusta johtuen unkarilainen keittiö oli meille tutumpi kuin moni muu tähänastisista makumatkakohteistamme. Reissussa tuli maisteltua monenlaisia paikallisia ruokalajeja, joita unkarilainen tuttumme oli meille suositellut. Teimmepä silloin aikoinaan jo ennen varsinaista makumatkaharrastustamme kotona kerran hortobágyi palacsintaa eli unkarilaisia lihalla täytettyjä lettuja.


Tällä kertaa pääruoaksi hauduttelimme gulassia, joka yleensä mielletään keitoksi, mutta ainakin löytämiemme reseptien perusteella se voi olla myös lihakastiketta, vai pitäisikö sitä siinä tilanteessa kutsua pörköltiksi? Joka tapauksessa hauduttelimme valurautapadassa karjalanpaistilihoista paprikaisen ja mausteisen version lihapadasta. Oikein maukasta ja lämpöistä tuli. Resepti täältä. Myöhemmin yli jääneen liemen käytimme vielä arkiruokana soijabolognesen pohjana ja tulikin varmaankin parasta soijasoossia aikoihin. Pääruoan kylkeen teimme etikkaisen kurkkusalaatin. Resepti täältä.


Jälkiruoaksi kasasimme 1800-luvun loppupuolella alkunsa saaneen Dobos tortan, jonka nimi tulee kakun keksineeltä kondiittorilta, joka suunnitteli kakun ensi kerran Budapestin yleisnäyttelyyn vuonna 1885. Väitetään, että kakkua ensimmäisenä ovat maistaneet keisari Franz Josef ja keisarinna Sissi. Se on kerroksellinen kakku, jossa välissä on kaakaokreemiä ja päällä karamellisoitu pinta. Meidän tortusta ei tullut ihan perinteisen näköinen, koska johtuen keittiölogistisista syistä päädyimme paistamaan taikinalevyt uunivuoassa pyöreiden kakkuvuokien sijaan. Maku oli varmastikin kuitenkin ihan aito. Ainakin, kunnes seuraavana päivänä jääkaapissa huonosti peiteltynä ollut etikkakurkku jätti kuorrutteeseen arominsa. Resepti täältä.


Loppuun muutama fiilistelykuva Budapestistä neljän vuoden takaa elokuulta 2014, jonne vasta Alpeilla kihlautuneina suuntasimme kulkumme Wienin jälkeen. Budapest jäi mieleen kaupunkina, jonne olisi vielä joskus kiva palata uudelleen käymään.






Posio vaikenee, mutta vain hetkeksi.

Kommentit