Makumatka Ugandaan



Pitkän helleputken päätteeksi saapuivat sateet. Ja kun sadepäivä sattuu viikonlopulle, niin suunnitelmat ovat selvät: arvotaan taas maa ja lähdetään makumatkalle. Arvontakone pyöräytti meille taas pitkästä aikaa Afrikan maan. Kongo ja Etiopia on jo koettu, nyt oli Ugandan vuoro.

Pääruoaksi laitettiin matookea, jota voidaan pitää Ugandan kansallisruokana. Se on kypsennetyistä banaaneista tehty ruokalaji, jota voidaan syödä sellaisenaan kasvisversiona tai siihen voidaan sekoittaa lihaa. Oikeasti olisi pitänyt käyttää keittobanaaneja tai miksi niitä pieniä vihreitä banaaneja nyt kutsutaankaan, mutta sattuneesta syystä (Posio) keittelimme ihan tavallisia banaaneja. Monissa matookea esittävissä kuvissa se näytti muussatulta banaanilta, mutta meidän versiossa banaanit olivat palasina ja kaverina oli kanaa.


Usein matooke myös tarjoillaan maapähkinäkastikkeen kera, niin siis meilläkin. Ihmetys oli suuri, kun siihen tarvittavaa tahinia löytyikin Posion S-Marketista. Pyöräytimme myös siinä sivussa leiväksi chipatia, joka oikeastaan onkin alun perin intialainen ruoka, mutta levinnyt laajalti myös Itä-Afrikkaan.


Pääruoka oli oikein herkullista. Banaani ei juurikaan maistunut, mutta kokonaisuus maapähkinöiden ja kaikkien mausteiden ja kanan kanssa oli hyvä. Chipati-leipä maistui letun ja naan-leivän risteytykseltä.

Matooken resepti, maapähkinäsoossin resepti, chipatin resepti


Välillä kävimme pyörälenkillä jahtaamassa poroja Maaninkavaarantiellä ja jatkoimme sitten seuraavaan ruokalajiin, mahamriin eli afrikkalaisiin munkkeihin. Taikina erosi perus munkkitaikinasta lähinnä sillä, että nesteenä käytettiin kookosmaitoa. Muodoltaan mahamrit olivat myös hieman erilaisia kuin meidän vappurinkilät (afrikkalaiset sen keksivät, miten optimoidaan munkkien mahtuminen kerralla pataan). Sanomattakin kai selvää, että uppopaistettu leivonnainen ei voi olla kuin hyvää. Leivonnaisten kanssa juotiin perinteiset afrikkalaiset maitopohjaiset chait, joissa mausteina oli kanelia, kardemummaa, neilikkaa, inkivääriä ja mustapippuria. Sokeria unohdettiin lisätä, mutta sitä se ei kaivannutkaan. 

Mahamrien resepti, chain resepti

Posio vaikenee, mutta vain hetkeksi.

Kommentit