Korouoma


Kohta tulee jo kaksi kuukautta posiolaisina täyteen. Uusien paikallisten tuttavuuksien kanssa keskustellessa aina väkisinkin hyvin pian nousee esille kysymys, miten olemme viihtyneet. Tähän vakiovastauksena kehumme Posion luontoa ja ulkoilumahdollisuuksia ja kerromme viihtyvämme ulkosalla liikkuen. Tässä kohtaa käsikirjoitusta keskustelukumppani kysyy, että kai olemme jo Korouomalla käyneet. Tähän viikonloppuun saakka olemme joutuneet vastaamaan, että valitettavasti vielä tämä Posion ykköskohde on näkemättä. Ja sehän merkittävästi nakertaa eräjormaimagoamme.


Vaan tänään lähdimme vihdoinkin tuota paljon mainostettua Korouoman kanjonia ihmettelemään. Reippaalle viikonloppuvaeltajalle olisi reittivaihtoehtona vaeltaa koko kanjonin läpi melkein 30 kilometrin reitti, mutta me pysyttelimme tällä kertaa ihan vain perus turistilenkillä, 5 kilometriä leveäksi tallattua helppokulkuista polkua ympyrälenkkinä ohi Korouoman merkittävimpien nähtävyyksien. Tosin nämä merkittävimmät nähtävyydet ovat oikeastaan kunnolla ihailtavissa vasta talvella: kolme suurta jäätynyttä vesiputousta muodostuvat kanjonin jyrkille reunoille joka talvi ja ovat myös kuuluja jääkiipeilykohteita. Kesäaikaan nähtävillä on vain pienet liripurot alas kalliolta. Tosin vieläkin kivilouhikossa pilkotti kivien alla vähän jäätä, joka ei taida sulaa koko kesän aikana pois.



Oli Korouoman kanjoni silti vaikuttava paikka näin kesäaikaankin. Näin syviä ja jyrkkäreunaisia kanjonimuodostelmia on Suomessa harvassa. Satametristen pystysuorien jyrkänteiden alla oli vaikuttavan laajoja kivilouhikoita ja keskellä kanjonia kiemurteli välillä rauhallisesti virtaava, välillä koskeksi innostuva Korojoki. Koko kanjonin läpi kulkevan reitin varressa on useita laavuja ja taukopaikkoja ja tämän lyhyenkin kierroksen varrelle mahtui yksi hyvin varusteltu taukopaikka laavuineen.



Ihan kansallispuistomateriaalia tämäkin kohde. Ruska-aikaan tullaan varmaan uudestaan käymään ja talvella aivan taatusti putouksia ihailemaan.


Valtakunnallisesti suuri yleisö saattaa muistaa Korouoman MTV3:lla vuosina 2001-2002 esitetystä Suuri seikkalu -tosi-tv-ohjelmasta.

Posio vaikenee, mutta vain hetkeksi.

Kommentit