Makumatka Liechtensteiniin
Kun arpajaiset antoivat meille viime viikonlopun
ruokamatkakohteeksi Liechtensteinin, mietimme hetken, että nyt voi mennä
vaikeaksi. Mutta turha huoli se oli tällä internetin aikakaudella, ruokaohjeita
löytyi kyllä yllin kyllin. Päädyimme valitsemaan valmiin menun täältä.
Liechtensteinilaisessa keittiössä on vaikutteita, yllätys-yllätys,
naapurimaista Sveitsistä ja Itävallasta, mutta myös Ranskasta. Juusto on keskeinen
osa ruokavaliota kuten myös muutkin maitotuotteet.
Pääruoka, Käsknöpfle, oli eurooppalainen versio
amerikkalaisesta mac’n’cheesesta. Ravintoarvot siis kohtallaan – not, mutta
tuolla juuston määrällä ei voinut tulla kuin hyvää. Tuorepastaa ei oltu
myöskään koskaan aikaisemmin tehty, joten nyt tuli testattua sekin. Pastan teko
jollain oikeilla pastavälineillä olisi voinut olla helpompaa ja siistimpää kuin
taikinamössön lusikoiminen raastinraudan sisälle ja sen paineleminen karkeimman
terän aukkojen läpi, mutta ihan oikean näköistä tavaraa tuollakin keinoin tuli
ja tekemisen meininkiä siinä ainakin oli. Juustoina käytettiin sinileimaemmentalia,
mustaleimaemmentalia ja Goudaa, mutta myös jokin Parmesan-tyyppinen juusto
olisi varmasti käynyt hyvin.
Pastajuustomössön kanssa tarjoiltiin hieman eksoottisen
kuuloisesti omenahilloa. Kiehautettiin se pastanteon lomassa puolalaisista omenoista
ja hyvää tuli. Yhtään ei kaivannut lisättyä sokeria, kun kanelia laitettiin
riittävästi, ja se sopi aivan hämmentävän hyvin yhteen suolaisen juustoisen
pastaviritelmän kanssa. Jotenkin se pastassa oleva paistettu sipuli muodosti omenasoseen
kanssa täydellisen makuparin.
Jälkiruokana oli kolmen kuninkaan kakku eli Dreikönigskuchen,
joka tosin ei ole Liechtensteinin oma erikoisuus, vaan ilmeisesti koko
saksankielisessä Euroopassa yleinen loppiaisherkku. Jujuna tässä Boston-kakkua
muistuttavassa perinneleivonnaisessa on kätkeä yhden pullan sisään manteli,
vähän kuin meidän joulupuuroon. Mantelin löytäjä saa sitten olla päivän
kuninkaana tai kuningattarena. Kakku muistuttaa perinteistä pullataikinaa, mutta
sekaan makua tuomaan laitetaan appelsiinin ja sitruunan kuorta sekä rusinoita
ja pinta voidellaan vielä paiston jälkeen aprikoosihillolla. Kumpikaan meistä
ei erityisemmin välitä peruspullasta, mutta tämä vei kielen mennessään.
Yhteistuumin päätettiin, että tämä päätyy ensi joulun joulupöytään. Tai ainakin
loppiaispöytään.
Posio vaikenee, mutta vain hetkeksi.
Kommentit
Lähetä kommentti