Makumatka Jordaniaan
Kuten ihan ensimmäisessä postauksessa kerroimme,
viikonloppuharrastuksiimme kuuluu silloin tällöin lähteä
maailmanympärysmatkalle keittiöstä käsin. Tällä kertaa arpa osui Jordaniaan.
Tai ensin tuli Moldova, mutta viimeksi kokkailimme Virossa ja laatimamme
säännön mukaan kahta kertaa peräkkäin ei saa olla samassa maanosassa, joten pyöräytimme
randomgeneraattoria vielä toisen kierroksen.
Jordanialaisessa ruoassa on vaikutteita niin Pohjois-Afrikan,
Lähi-idän, Persian ja Välimeren alueen keittiöistä. Innoissaan lähdimme
tutkimaan reseptejä, koska Lähi-idän makuja ei meidän ruokamatkoille ollut
aiemmin osunut. Falafelit olisivat olleet liian tavallinen valinta, niitä kun
arkiruokavalikoimasta löytyy välillä muutenkin, mutta onneksi paljon muutakin
valinnanvaraa löytyi.
Päädyimme tekemään alkuruuaksi tabboulehia eli raikasta
salaattia, joka koostuu persiljasta, kuutioidusta tomaatista ja kurkusta sekä
bulgurista (joskin Posion S-marketin rajoittuneen bulgurvalikoiman vuoksi käytimme
couscousta). Myös minttu olisi reseptiin kuulunut, mutta sitäkään kasvia ei
ilmeisesti täällä poronhoitoalueella tunneta. Lopputulos oli todella
herkullinen ja raikas, eikä vähiten salaattiin sekoitetun ihanan kirpeän sitruunamehu-oliiviöljyseoksen
ansiosta. Ehdottomasti jatkoon!
Resepti täältä
Pääruoaksi tehtiin ruokaa nimeltä musakhan. Sillä tarkoitetaan
pitaleivän päällä tarjoiltavaa haudutettua sipulia ja kanaa. Siihen kuuluisi ilmeisesti
oleellisena mausteena sumakki, mutta tätä emme edes yrittäneet löytää Posiolta.
Mustapippurilla, muskottipähkinällä, neilikalla ja inkiväärillä sai ihan
riittävän hyvät maut aikaan. Harmittavasti varta vasten tätä varten hommattu
turkkilainen jogurtti unohtui jääkaappiin, oli ilmeisesti jo liian kova hinku
päästä syömään. Pitaleivätkin tehtiin itse, pieni vaiva muun kokkailun sivussa
herkullisesta ja tuoreesta leivästä.
Resepti täältä
Jälkiruoaksi leivottiin harissaa (tai hareesehia, lähteestä riippuen),
mannaryyneistä ja kookoshiutaleista valmistettua leivonnaista. Erikoinen vaihe
leivonnassa oli ruokasoodan sekoittaminen jogurttiin. Keittiökemiaa sai seurata
ihan omin silmin, kun jogurtti vaahtosi ja paisui silmissä soodan reagoidessa
nesteen kanssa. Paiston jälkeen pinnalle valeltiin vielä itse sokerista ja
vedestä keitetty siirappikerros, joka imeytyi piirakkaan. Mannaryyneistä tuli
kiva rakenne ja paistos itsessään oli mukavan kookoksista, muttei liian makeaa.
Resepti täältä
Suurena apuna reseptien valinnassa oli tämä hyvä katsaus
erilaisista jordanialaisista ruoista.
Posio vaikenee (mahat täynnä), mutta vain hetkeksi.
Kommentit
Lähetä kommentti