Makumatka Jordaniaan



Kuten ihan ensimmäisessä postauksessa kerroimme, viikonloppuharrastuksiimme kuuluu silloin tällöin lähteä maailmanympärysmatkalle keittiöstä käsin. Tällä kertaa arpa osui Jordaniaan. Tai ensin tuli Moldova, mutta viimeksi kokkailimme Virossa ja laatimamme säännön mukaan kahta kertaa peräkkäin ei saa olla samassa maanosassa, joten pyöräytimme randomgeneraattoria vielä toisen kierroksen.

Jordanialaisessa ruoassa on vaikutteita niin Pohjois-Afrikan, Lähi-idän, Persian ja Välimeren alueen keittiöistä. Innoissaan lähdimme tutkimaan reseptejä, koska Lähi-idän makuja ei meidän ruokamatkoille ollut aiemmin osunut. Falafelit olisivat olleet liian tavallinen valinta, niitä kun arkiruokavalikoimasta löytyy välillä muutenkin, mutta onneksi paljon muutakin valinnanvaraa löytyi.


Päädyimme tekemään alkuruuaksi tabboulehia eli raikasta salaattia, joka koostuu persiljasta, kuutioidusta tomaatista ja kurkusta sekä bulgurista (joskin Posion S-marketin rajoittuneen bulgurvalikoiman vuoksi käytimme couscousta). Myös minttu olisi reseptiin kuulunut, mutta sitäkään kasvia ei ilmeisesti täällä poronhoitoalueella tunneta. Lopputulos oli todella herkullinen ja raikas, eikä vähiten salaattiin sekoitetun ihanan kirpeän sitruunamehu-oliiviöljyseoksen ansiosta. Ehdottomasti jatkoon!

Resepti täältä 



Pääruoaksi tehtiin ruokaa nimeltä musakhan. Sillä tarkoitetaan pitaleivän päällä tarjoiltavaa haudutettua sipulia ja kanaa. Siihen kuuluisi ilmeisesti oleellisena mausteena sumakki, mutta tätä emme edes yrittäneet löytää Posiolta. Mustapippurilla, muskottipähkinällä, neilikalla ja inkiväärillä sai ihan riittävän hyvät maut aikaan. Harmittavasti varta vasten tätä varten hommattu turkkilainen jogurtti unohtui jääkaappiin, oli ilmeisesti jo liian kova hinku päästä syömään. Pitaleivätkin tehtiin itse, pieni vaiva muun kokkailun sivussa herkullisesta ja tuoreesta leivästä.

Resepti täältä 


Jälkiruoaksi leivottiin harissaa (tai hareesehia, lähteestä riippuen), mannaryyneistä ja kookoshiutaleista valmistettua leivonnaista. Erikoinen vaihe leivonnassa oli ruokasoodan sekoittaminen jogurttiin. Keittiökemiaa sai seurata ihan omin silmin, kun jogurtti vaahtosi ja paisui silmissä soodan reagoidessa nesteen kanssa. Paiston jälkeen pinnalle valeltiin vielä itse sokerista ja vedestä keitetty siirappikerros, joka imeytyi piirakkaan. Mannaryyneistä tuli kiva rakenne ja paistos itsessään oli mukavan kookoksista, muttei liian makeaa.

Resepti täältä

Suurena apuna reseptien valinnassa oli tämä hyvä katsaus erilaisista jordanialaisista ruoista. 

Posio vaikenee (mahat täynnä), mutta vain hetkeksi.

Kommentit