Makumatka Unkariin
Tällä kertaa pääruoaksi hauduttelimme gulassia, joka yleensä mielletään keitoksi, mutta ainakin löytämiemme reseptien perusteella se voi olla myös lihakastiketta, vai pitäisikö sitä siinä tilanteessa kutsua pörköltiksi? Joka tapauksessa hauduttelimme valurautapadassa karjalanpaistilihoista paprikaisen ja mausteisen version lihapadasta. Oikein
maukasta ja lämpöistä tuli. Resepti täältä. Myöhemmin yli jääneen liemen käytimme vielä arkiruokana soijabolognesen pohjana ja tulikin varmaankin parasta soijasoossia aikoihin. Pääruoan kylkeen teimme etikkaisen
kurkkusalaatin. Resepti täältä.
Jälkiruoaksi kasasimme 1800-luvun loppupuolella alkunsa
saaneen Dobos tortan, jonka nimi tulee kakun keksineeltä kondiittorilta, joka
suunnitteli kakun ensi kerran Budapestin yleisnäyttelyyn vuonna 1885.
Väitetään, että kakkua ensimmäisenä ovat maistaneet keisari Franz Josef ja
keisarinna Sissi. Se on kerroksellinen kakku, jossa välissä on kaakaokreemiä ja
päällä karamellisoitu pinta. Meidän tortusta ei tullut ihan perinteisen
näköinen, koska johtuen keittiölogistisista syistä päädyimme paistamaan
taikinalevyt uunivuoassa pyöreiden kakkuvuokien sijaan. Maku oli varmastikin
kuitenkin ihan aito. Ainakin, kunnes seuraavana päivänä jääkaapissa huonosti
peiteltynä ollut etikkakurkku jätti kuorrutteeseen arominsa. Resepti täältä.
Loppuun muutama fiilistelykuva Budapestistä neljän vuoden
takaa elokuulta 2014, jonne vasta Alpeilla kihlautuneina suuntasimme kulkumme
Wienin jälkeen. Budapest jäi mieleen kaupunkina, jonne olisi vielä joskus kiva
palata uudelleen käymään.
Posio vaikenee, mutta vain hetkeksi.
Kommentit
Lähetä kommentti